Blogini kertoo elämänmuutoksesta, joka alkoi vuoden vaihteessa 2009-2010. Alavatsani oli ollut useasti todella kipeä, ikäänkuin kamalaakin kamalempia kuukautiskipuja. Sain aikaiseksi varata lääkäri ajan, ja siellähän epäiltiin heti kystia. Lääkäri passitti mut labran puolelle, jossa otettiin kaikki mahd. kokeet. Vastaus oli epämääräinen, ja sain 5pv mittaisen antibiotin. Kivut kuitenkin jatkuivat, joten keväällä edessä oli uusi lääkärikäynti ja uudella lääkärillä. Hänkin epäili kystia, mutta halusi minut gynen vastaanotolle, sillä kokeillessaan munasarjoja hän oli tuntevinaan että munasarjat olivat oudon kovat. Siinä sitten uusi aika taas, tällä kertaa gynelle...

Gyne osoittautui mukavaksi, kuitenkin topakaksi naisihmiseksi joka sanoi pelkästään oireideni perusteella kyseeseen tulevan endometrioosin. Siinä huuli pyöreänä miettiessäni pääni sisällä vilkkui monet googlettamani sairaudet... Olin lukenut endosta, ja tiesin heti sen aihettavan lapsettomuutta. Alkujärkytys ei ehtinyt laantua, kun jo makasin tutkimuspenkillä ja gynen sanovan, että ultrassa ei näkynyt jälkeäkään endosta. Samaan hengenvetoon hän kertoi munasarjoistani selkeästi huomaavan niiden olevan polycystiset. Eli PCO. Muistin taas googlettamani jutut, ja pco huolestutti siis yhtä paljon kuin endo. Gyne huomatti hymyillen, että onneksi olen ajoissa liikenteessä ja jo teinivuosilta aloittamani e-pillerit, sittemmin e-laastari ovat pitäneet pco:n kurissa.

Jotenkin en osannut hymyillä. Pukiessani vaatteita, pääni oli ihan tyhjä. Olin aina pelännyt, että koen jotain tällaista. Kyselin siis sairauden syytä ja miten se hoidetaan. Ensiksi hän neuvoi minua keskustelemaan poikaystäväni kanssa mahdollisista lapsihaaveista. Hän antoi mukaani reseptillä miranaxia, jolla kivut lieventyvät. Sekä reseptillä 6kk e-pillerit, jotka auttavat pco-tilannetta. 6kk pillereiden ja 3kk ilman pillereitä, niin sen jälkeen kontrollikäynti.

Kotiin mennessä olin tietenkin itkenyt koko matkan lääkaristä kotiin. Mitäs nyt sitten? Seurustelua takana vuosi, joten kyseeseen EI tullut lapsi. Isäntä oli tietenkin jutellut jo aikaisemmin oireistani kanssani, mutta uusi tilanne oli hänellekkin hämmentävää. Mitään ei oikein puhuttu. Ainakaan lapsista...

Kesä tuli ja meni, ja sen myötä syksyllä kontrollikäynti gynellä. Hän huomasi tilanteen olevan aavistuksen parempi. En enää muista tarkkaa munasarjojen halkaisijaa, mutta n. 4-5cm ne muistaakseni olivat edellisellä käynnillä. Joka tapauksessa ne olivat alta sentin pienentyneet. Gyne kysyi olimmeko kesän aikana jutelleet isännän kanssa tilanteesta, ja vastauks oli tietenkin aika tyhjentävä. Tilanne oli outo sekä uusi molemmille. Halusimme kyllä lapsia, mutta ideana oli ollut että JOSKUS TULEVAISUUDESSA. Hän sanoi että, jos tahdomme jatkaa pillereillä, niin se olisi ihan ok. Sanoin että otamme pillerit. Niiden kanssa elämä jatkui vuoden vaihteeseen 2010-2011. Jätin pillerit pois isännän ja mun yhteisestä päätöksestä, että jos lapsi on tullakseen niin se on tervetullut. Olin tavallaan iloinen ja onnellinen päätöksestä.

Puolivuotta meni, ilman kuukautisia. Otin gyneen yhteyttä, ja hän halusi ultrata mut katsoakseen, onko muutoksia. Yksikään munasolu ei ollut erityisen hyvä ovulaatiota varten (kuten ei aikaisemmillakaan kerroilla) ja kohdun limakalvo oli todella paksu. Se siis kieli tulevista kuukautisista. Gyne sanoi, että hän suosittelee meille clomifeniä auttamaan raskautumista, sillä puoli vuotta on jo kulunut, eikä mitään kuulu. Jätin clomi-reseptin vielä ottamatta, sillä halusin niin kovin lasta luomuna.

Kuukauden kuluttua gynekäynnistä ne menkat sitten tulivat. Olin iloinen, kunnes muistin kaameat menkkakivut! Niistä olen AINA kärsinyt. Kesälomalla puhuimme, että alkutalvesta aloitamme clomi-kuurin jollei lasta siihen mennessä kuulu.

Arvaatteko jo miten se meni? No eihän sitä lasta kuulunut, kuten ei taas kuukautisiakaan. Soittelin ja viestittelin gynen kanssa, ja hän lähetti clomi-reseptin ja sanoi että lähettää keltarauhashormonia ellei kuukautisia edelleenkään kuulu. Siispä nyt mulla on läjä lääkkeitä. Primolut, jolla menkat yritetään saada tulemaan, 2tbl/pv 10pvn ajan. Sen jälkeen kuukautisten alettua 1tbl/pv kp 5-9 clomifen ja kp 15-24 terolut 1tbl/pv. Eiköhän sitten pistetä kroppa todella sekaisin ja pää hormoneista sekaisin! Tässä lyhykäisyydessään historia. Katsotaan, kuinka käy :)